Főoldal » 2015 » Január » 21 » Egy újabb zsaroló vírus került elő, akár visszanyerhetlenek a fájlok...
7:00 PM
Egy újabb zsaroló vírus került elő, akár visszanyerhetlenek a fájlok...

Pár napja bukkant fel ez a zsaroló vírus, de máris számos áldozata van a vírusnak. Az adatainkat csak váltságdíj ellenében oldja fel, ha egyáltalán, vigyázzunk!


Az ESET magyarországi csapata január 19-én először kapott egy bejelentést egy új fertőzésről, ami fájlokat titkosít, és váltságdíj ellenében lehet a fájlok titkosítását feloldani. Nem is biztos, hogy fel lehet oldani, lehet, hogy becsapás, és nem kapjuk meg a kódot, vagy amivel a titkosítást fel lehet oldani. Nemzetközi szinten is a napokban bukkant fel. Mivel a kár visszafordíthatatlan, ezért érdemes az operációs rendszerünket és a vírusirtónkat is naprakészen tartani.

A biztonsági szakemberek megállapították, hogy a számítógépen lévő fájlok titkosításáért és a gép zárolásáért a Win32/Filecoder.DA.Gen malware legfrissebb változata, a CTB-Locker néven is ismert kártevő a felelős. A vállalat természetesen már közzétette a fertőzést megelőző frissítést, így érdemes azt mihamarabb letölteni, különben csúnyán pórul járhatunk.

Ilyenkor bajban vagyunk...

Az ESET felhívta a figyelmet, hogy a vírus által titkosított fájlok visszafejtésére egyelőre nincs mód, így ezeket csak máshonnan, például egy korábbi biztonsági mentésből tudjuk majd visszaállítani, feltéve, hogy van ilyenünk. A legjobb, ha azonnal frissítjük a rendszert és messziről elkerüljük az ismeretlen email-csatolmányokat.

Ahhoz, hogy megelőzzük az ilyen fertőzéseket, mondunk pár tippet:

  • Mindig tartjuk naprakészen az operációs rendszerünket, a vírusirtónkat és a többi szoftvert
  • Ismeretlen e-mail (mellékletet) ne nyissunk meg
  • Ismeretlen helyről ne töltsünk le semmilyen fájlt (Pl. egy "bővítmény"-t akar telepíteni egy weboldal, azt ne engedd, lehet kártevőt tartalmaz!)
  • Ne látogassunk ismeretlen weboldalra
  • Böngészőben használjunk biztonsági plug-in-okat (Pl. WOT - Web Of Trust, AddBlock Plus)

+1 tipp, ami lehet hülyeségnek hangzik, de érdemes betartani!

  • Ha pl. otthon valaki ismerős van, akkor a számítógépedet "zárold le"! Windows-ban pl. Windows gomb+L gomb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megtekintések száma: 258 | Hozzáadta:: TheKornel | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]